#українські_книжки до Дня української Державності

 


Книжки, які слід прочитати кожному освіченому українцю до Дня української Державності

“Українська державність: історико-правничі нариси. 2021 рік”

Державність — це необхідна умова створення держави. Вона передує державі і навіть суверенітетові». Отже, державність, за визначенням авторів видання, — це особлива форма національного мислення, ядром якого є воля до самовизначення та усвідомлена потреба в державі як способі забезпечення спільного існування. Вона формується під впливом менталітету та духу народу, його правових традицій та історичного досвіду.

Унікальне видання «Українська державність: історико-правничі нариси» підготовлене за ініціативи Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса у співпраці з Мистецьким Фондом імені Короля Данила, Інститутом історії НАН України, юридичним журналом «Право України», парламентською газетою «Голос України». Згідно з указом митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Епіфанія за роботу над створенням книги відзначено низку осіб. Зокрема, орденом святого рівноапостольного князя Володимира першого ступеня нагороджено Голову Верховної Ради Руслана Стефанчука, доктора юридичних наук, професора, академіка Національної академії правових наук України Олександра Святоцького — аналогічним орденом другого ступеня.

“Ми святкуємо День Незалежності України. Це чудове свято, але ми маємо розуміти, що це фактично день відновлення незалежності України, тому що нашій державі набагато більше тисячі років. Ми маємо визнати цей факт, очистити це історичне коріння від зазіхань і спробувати довести всьому світові, що будь-які спроби анексувати історії України не вдасться нікому. Ми – єдина, унікальна держава, яка є однією з найстаріших у Європі”, – зазначив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.


“Як гартувалася державність. 2020 рік”

“Як гартувалася державність” — унікальне дослідження у царині української локальної історії, підсумок багаторічних архівних та польових пошуків.
Це майже 600 сторінок шокуючих подробиць з маловідомих сторінок локальної історії України та близько 1000 унікальних ілюстрацій. Автор розкриває справжні — досі невідомі сторінки Визвольних змагань 1917–1920 років в околицях Києва.

  • Для написання книги Андрій Ковальов використав унікальні нещодавно розсекречені документи з багатьох українських архівів, зокрема архівів Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України.
  • У фокусі дослідження історія його рідної Київщини. Через історію краю автор розповідає про бойові дії Армії Української Народної Республіки та Української Галицької Армії проти російських окупантів. Також він розкриває і перебіг Антигетьманського повстання, полем бою якого стали околиці Києва.
  • Андрій Ковальов описує унікальні подробиці героїчної боротьби українських повстанців та підпільників на Київщині. Поруч із цим він розкриває феномен українського церковно-визвольного руху.
  • Зі сторінок цієї книги ви відкриєте для себе маловідому історію про заснування театру Леся Курбаса, секрет родинної історії сотника Армії УНР Івана Андруха та досі невідомі подробиці останніх днів життя видатного українського поета та громадського діяча Володимира Самійленка.

Книга “Як гартувалася державність” присвячена подіям української національної революції 1917 року та наступним національно-визвольним змаганням. На жаль через об’єктивні та суб’єктивні причини українську державність відновлену у 1917 році було втрачено. Тому дослідження української національної революції 1917 року є дуже актуальними в наш час, адже вони спроможні запобігти помилок в майбутньому державному будівництві. Український дослідник Андрій Ковальов в своїй праці використовує новітні історичні джерела, які тільки позбулися грифу “цілком таємно”. Тому його праця в першу чергу зацікавить професійних істориків та студентів різних історичних спеціальностей. Окрім того маловідомі але дуже важливі для історичного процесу факти спроможні зацікавити також широку аудиторію читачів. Значна кількість інформації присвячена боротьбі проти Армії Української Народної Республіки та Української Галицької Армії проти армії радянської Росії. Крім того наукова праця містить сотні унікальних архівних знімків, що в повній мірі відображають події української національної революції 1917-1921 років.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

#українські_письменники

#українські_письменники 22 грудня

#українські_книжки до Дня Соборності України