#бібліотечні_свята

 


Всеукраїнський День бібліотек

Бібліотека — це одне з найдавніших культурних надбань людства, суть якого є незмінною протягом всієї історії. Бібліотеки й дотепер залишаються особливим місцем, де люди мимоволі стишують голос, і чутно лише шурхіт сторінок, а повітря неповторно пахне типографською фарбою, клеєм і трохи пилом — адже книги можуть зберігатися століттями і дарувати свою мудрість не одному поколінню читачів. Любов до книги властива нашому народу здавна, а важливість бібліотек для національної освіти, науки та культури є очевидною для держави. Тому в Україні встановлено особливе свято — Всеукраїнський день бібліотек, який ми щороку відзначаємо 30 вересня.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК?

Бібліотеки на нашій землі почали створювати за часів Русі — в IX-XI століттях. Найчастіше зібрання книг розміщувалися в монастирях, церквах та школах, а їхнім наповненням займалися князі та священники. В той час з’явилася й цензура з боку духівництва — церковні книги популяризувалися й активно переписувалися, натомість апокрифічні, тобто не включені до церковного канону, могли заборонити. Окрім книг, у бібліотеках зберігалися державні документи та їхні копії.

А в липні ще відзначають Всесвітній день книголюбів

Почитайте історію виникнення та дізнайтеся, який шлях становлення та розвитку пройшла книга.

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК?

Найлогічніший спосіб долучитися до цього свята — відвідати будь-яку місцеву бібліотеку, тим більше, що 30 вересня ці заклади влаштовують святкові заходи — виставки та презентації, а також розповідають про свою історію. Та й просто вибрати кілька книг зі стелажу або посидіти з цікавим журналом у читальному залі теж буде приємно і корисно.

Також у Всеукраїнський день бібліотек можна взяти участь в поповненні книжкового фонду — в якості подарунка принести з дому кілька прочитаних книг або купити нові.  Доречно заздалегідь дізнатися у бібліотекарів, видань якого напрямку їхній заклад потребує найбільше, і організувати збір таких книг серед своїх друзів та знайомих.

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ? 

Часто люди вважають, що в часи Інтернету бібліотеки вже непотрібні, адже навчальні посібники, історичні документи та художню літературу можна знайти в електронному вигляді. Але мало хто знає, що більшість цих електронних книг створені завдяки бібліотекам — саме вони займаються їхнім оцифруванням та розміщенням у мережі. 

Крім того, виключно в бібліотеках можна знайти потрібні періодичні видання минулих років,  деякі спеціалізовані довідники, а також літературні новинки, які в Інтернет-мережі коштують недешево. Тому бібліотеки досі залишаються універсальними закладами, де отримати необхідну інформацію може кожен громадянин, незалежно від соціального та майнового стану. 

А ще бібліотеки є місцем для спілкування та дозвілля — там проводяться літературні вечори, творчі конкурси, зустрічі з письменниками, психологами та іншими цікавими людьми. Для літніх людей, які не дуже товаришують з сучасними гаджетами, бібліотеки взагалі неможливо нічим замінити.

Також Всеукраїнський день бібліотек привертає увагу до проблем бібліотечної сфери. На жаль, за всю історію незалежності України кількість бібліотек не зросла, а суттєво зменшилася. Діючі заклади працюють не в найкращих умовах — через брак фінансування нових книг вони отримують мало або не отримують взагалі. Не дивно, що дедалі більше українців взагалі не читають книг та періодичних видань.

Тому Всеукраїнський день бібліотек є важливою подією, яка передусім має привернути увагу державної влади до проблем у цій галузі, а для всіх любителів читання це позитивне свято, яке приємно провести у читальному залі або просто зручно влаштуватися з книжкою вдома.


Джерело: daytoday.ua


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

#українські_письменники

#українські_письменники 22 грудня

#українські_книжки до Дня Соборності України