#українські_письменники 22 грудня


Марко Вовчок (1833-1907 рр.) – визначна українська письменниця та перекладачка.

Марія Олександрівна Вілінська, що відома широкому загалу як Марко Вовчок, була особистістю цікавою та непересічною. Життя жінки було насичене не тільки творчістю, а й багатьма цікавими фактами.

На початку другої половини XIX сторіччя Марія Вілінська була єдиною представницею прекрасної половини людства на теренах української літератури.

Сучасники Марка Вовчка відзначали неабияку вроду літераторки. Про неї мріяло багато чоловіків. Цікаво, що Тарас Шевченко теж оцінив красу Марії Олександрівни та неодноразово про неї говорив. Збереглася така цитата: «Яке піднесено-прекрасне створіння ця жінка!» До того ж, не один вірш, який вийшов з-під його пера, був присвячений авторці «Народних оповідань».

Чому літераторка обрала собі псевдонім, замість підписуватися власним ім’ям, та хто їй його нарадив, достеменно невідомо. Проте можна припустити, що жінці того часу не так просто було ввірватися у світ літератури, та ще й так, щоби бути сприйнятою всерйоз чоловіками-літераторами, тож довелося ховатися під маску представника чоловічої статі. Ім’я «Марко» було взято з прізвища чоловіка Марії Вілінської — Опанаса Марковича, а прізвищем вона завдячила своїй манері спілкування — дещо «вовчкуватій».

Оскільки Марко Вовчок була тією жінкою, яка багато чого досягла у своєму житті, то вважала своїм обов’язком допомогти іншим представницям прекрасної половини людства стати більш самостійними, не настільки залежними від чоловіків та реалізувати себе як особистість. З такою високою метою Марія Вілінська започаткувала власне видання — журнал для жінок. Усього в період з 1871-го року до 1872-го року включно, було видано 17 номерів.

Зна­ла близько 10 іноземних мов, се­ред яких французька, англійська, польська, чеська, німецька, українська (рідною для неї була російська) та інші.  Повсякденною мовою в родині Вілінських була французька.

Повість «Маруся» отрима­ла нагороду Французької академії і була рекомендована для обов’язкового вивчення в французьких школах.

Марко Вовчок, або Марія Вілінська увійшла в історію української літератури як вольова, розумна та талановита жінка, а її твори — цінна частина вітчизняної культури.

Більше цікавих фактів про письменницю пропонуємо прослухати у відео-підкасті або подивитися урок від МОН:





 



 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

#українські_письменники